Nopal

Díky pečivu, které jíme každý den, můžeme pro tělo udělat i něco prospěšného, protože Kaktus Nopal, Opuntia Ficus Indica je superpotravina s komplexním obsahem živin.

Nopalové pole

Vláknina obsažená v Nopalu

Nopal je bohatým zdrojem nerozpustné i rozpustné vlákniny.Prášek z Nopalu je až z 47% tvořen houbovitou vlákninou.
Pravidelný příjem vlákniny v Nopalu po krátké době normalizuje hladinu cukru v krvi, snižuje riziko onemocnění srdce a cév, přičemž ovlivňuje hladiny krevních tuků, snižuje riziko vzniku některých nádorů ( zejména rakovinu tlustého střeva), regeneruje játra, žlučník.

Vláknina v trávicím traktu výrazně zvýší svůj objem.Vznikne pocit zasycení, což znamená, že je důležitá při dietách.
Trávící trakt tvoří až 12 kilogramů nečistot.Při pravidelné konzumaci pečiva s obsahem nopalu dojde k postupnému uvolňování usazenin ve střevech, ustanou potíže s nadýmáním, zácpou, průjmem a dochází k celkové regeneraci organismu a přílivu energie.

Vláknina je důležitá také při léčbě žaludečních vredů a dalších trávicích potíží.

Nopal dále obsahuje17 esenciálních pro tělo nezbytných aminokyselin z celkového počtu 21, které se v přírodě vyskytují.

Seznam aminokyselin v Nopalu:

• Alanin
• Arginin
• Kyselina aspartová
• Cystin
• Kyselina glutamová
• Glycin
• Histidin – esenciální
• Leucin – esenciální
• Isoleucin – esenciální
• Lysin
• Methionin – esenciální
• Fenylalanin – esenciální
• Prolin
• Serin
• Threonin – esenciální
• Tryptofan – esenciální
• Tyrosin

Vitamíny:

Nopal je vynikajícím zdrojem důležitých vitamínů v přírodní formě. Nopal obsahuje:
• Vitamin A (beta-karoten)
• Vitamin B6 (pyridoxin)
• Vitamin C (kyselina askorbová)
• Vitamin E (tokoferol)
• Vitamin B1 (thiamin)
• Vitamin B2 (riboflavin)
• Vitamin B3 (niacin)
• Vitamin B5 (kyselina pantotenová)
• Vitamin B9 (kyselina listová)

Minerály:

Nopal obsahuje 10 základních minerálů.
Nopal obsahuje tyto minerály:
• Vápník
• Měď
• Železo
• Hořčík
• Mangan
• Fosfor
• Draslík
• Selen
• Sodík
• Zinek

Složení

Nopal obsahuje většinu důležitých živin v ideálním poměru.

  • Kromě vysokého množství pektinů (vápenato-hořečnatých) a pestrého zastoupení minerálů a vitamínů, zejména četných vitamínů B a C, je 47 % objemu vyschlého Nopalu tvořeno vlákninou a to rozpustnou i nerozpustnou.
  •  Nopal obsahuje 17 aminokyselin, z nichž je 8 esenciálních základních. Za základní je aminokyselina považována tehdy, když nemůže vzniknout přímo syntézou v lidském metabolismu a musí být proto obsažena v potravě.
  • Nopal má velice nízkou energetickou hodnotu, nižší než 20 Kcal/100g prášku.
  • 2

Léčebné vlastnosti Nopalu

  • Účinkuje proti žaludečním vředům, žaludečně – střevním potížím a detoxikuje kyselé prostředí v zažívacím traktu.
  • Působí proti úzkosti, díky obsaženému berberinu uklidňuje vystresovaný organismus.
  • Účinkuje proti arterioskleróze (kornatění a zneprůchodnění tepen).
  • Působí proti hyperglykémii (zvýšenému cukru v krvi).
  • Působí proti hyperlipidemii (zvýšené míře cholesterolu LDL).
  • Účinkuje proti zácpě, chrání tlusté a tenké střevo.
  • Napomáhá hubnutí, zabraňuje vstřebávání cholesterolu, tuků a cukrů, odvádí pocit hladu.
  • Dostatek živin snižuje riziko podvýživy.
  • Chrání organismus před působením volných radikálů a tím zvyšuje odolnost organismu proti vzniku civilizačních chorob.

Kde lze Nopal použít

  • V potravinářském průmyslu
  • Ve farmaceutickém průmyslu
  • V kosmetickém průmyslu

Nopal je mexické jméno aztéckého původu pro kaktus – Opuntia ficus indica – copena V 1.

Je to cenná, krásná a velmi užitečná rostlina, která pochází ze Střední Ameriky, odkud se rozšířila po celém kontinentě. Do Evropy byla odvezena prostřednictvím španělských a portugalských námořníků, zabydlela se na Pyrenejském poloostrově a posléze po celém Středozemí, na Blízkém Východě, v Africe, Indii, Číně a Oceánii. Nopal byl jednou z hlavních součástí  jídelníčku předkolumbovských indiánských národů a po dlouhá století zůstal doplňkem stravy Mexičanů a dalších zemí Severní a Střední Ameriky.

Pěstování

V Mexiku roste 60 druhů Nopalu, z nichž pouze 13 je jedlých. Opuntia ficus indica –copena V1 je jediný kaktus, který nemá ostny a je lesklý. Nopal se pěstuje průmyslově a v Mexiku má více jak šedesátiletou tradici. Díky kvalitní lávové půdě v  blízkosti činné sopky Popocatepetl a nadmořské výšce 1 500 až 3 000 m má neobvykle vysoký obsah nutričních hodnot. Sklízí se dvakrát do roka. Zpracování  Nopalu do moučky probíhá v následujících krocích. Po sklizni a očištění kaktusových listů následuje nařezání dužiny na malé kousky.   Sušící proces probíhá v konvekčních pecích při teplotě 50°  C a poté je sušina rozemleta na sítě 1:100 na moučku. Vzhledem k šetrnému zpracování a sušení je v nopalové sušině uchován vysoký obsah všech přírodních látek.
Při zpracování nejsou přítomny žádné chemické a konzervační látky.

Novinky

  • Aktuální situace

    14.8.2012

    Provoz pekárny  nepřerušen, rozvoz po Ostravě je zajištěn, stejně tak zvýšená hygienická opatření.

    Všichni naši zaměstnanci mají respirátory, rukavice a dezinfekční gely, které používají po celou dobu hlavně řidiči.